Mikä se Azure oikein on?

Microsoftilla on vakiovastaus kysymykseen ”Mikä Azure on?” – ja se kuuluu seuraavasti: ”Azure on Microsoftin konesali pilvessä”. No joo, vastaus on varmasti ihan oikea, mutta ei kuitenkaan kerro juuri mitään siitä, mikä se Azure ihan aikuisten oikeasti on. Tämän kirjoituksen tavoitteena on hieman laventaa vastausta kysymykseen. Alun perin tämä blogi on julkaistu jo vuonna 2014, mutta kysymys on edelleen erittäin relevantti, ja olemme päivittäneet kirjoituksen nykyaikaan huhtikuussa 2023.

Microsoftilla on joukko organisaatioille suunnattuja SaaS-pilvipalveluja (Software as a Service), jotka on suunniteltu johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen. Tällaisia ovat esimerkiksi Microsoft 365 (tietotyöläisen työvälineet), Dynamics 365 (mm. asiakkuudenhallinta) ja Intune (laitehallinta).

Näistä poiketen Azure on enemmänkin alustapalvelu, jonka tavoitteena on toimia kaikenlaisten sovellusten, palvelujen ja palvelimien alustana. Azure on siis yleiskäyttöinen alustapalvelu, joka tarjoaa sekä IaaS- (Infrastructure as a Service) että PaaS-tyyppistä (Platform as a Service) palvelua sovellusten alustaksi. Lisäksi on vielä erilaisia lisäkomponentteja, joita voidaan hyödyntää laajentamaan Azuressa hostattavien sovellusten toimintaa.

Azuren komponentit voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri ryhmään:

  1. varsinaiset alustapalvelut (eli palvelinkapasiteetti),
  2. tallennuspalvelut ja
  3. lisäpalvelut.

1. Varsinaiset alustapalvelut

Varsinaisiin alustapalveluihin lukeutuu tänä päivänä liuta eri palveluita, kuten App Services, Virtual Machines ja Azure Kubernetes Service.

App Services

Azure App Service on pilvipohjainen palvelu, joka tarjoaa monipuolisen ja joustavan ympäristön web- ja mobiilisovelluksien sekä API-palveluiden kehittämiseen ja hostaamiseen. Azure App Service tarjoaa myös automaattisen skaalautuvuuden käyttötarpeen mukaan sekä integraation muihin Azure-palveluihin, kuten Azure SQL Databaseen ja Azure Cosmos DB:hen.

Virtual Machines

Virtual Machines on palvelu, joka mahdollistaa virtuaalikoneiden pyörittämisen Azuressa. Virtuaalikonetta luotaessa valitaan jokin valmiiksi määritetyistä kapasiteettikokonaisuuksista (CPUiden ja keskusmuistin määrä), ja virtuaalikoneille voidaan määrittää haluttu määrä joko perinteisiä tai SSD-levyjä, joihin varsinainen data tallennetaan.

Virtuaalikoneissa voidaan käyttää sekä Windows-palvelinkäyttöjärjestelmää että Linuxin eri variaatioita, ja lisäksi virtuaalikoneisiin on saatavilla erilaisia palvelinsovelluksia valmiina paketteina.

Azure Kubernetes Service

Azure Kubernetes Service (AKS) on täysin hallittu Kubernetes-palvelu, joka mahdollistaa konttien orkestroinnin, hallinnan ja käytön pilvessä. Palvelu tarjoaa käyttäjille helpon tavan käyttää Kubernetesia ilman tarvetta ylläpitää infrastruktuuria itse.

AKS tarjoaa monia ominaisuuksia, kuten automaattisen skaalautuvuuden, korkean saatavuuden ja turvallisuuden. Azuressa on myös mahdollista pystyttää muilla palveluilla nopeasti yksittäisiä kontteja, jos kokonaiselle klusterille ei ole tarvetta!

2. Tallennuspalvelut

Azuren toiseen palveluryhmään eli tallennuspalveluihin kuuluu joukko tietojen tallentamiseen tarkoitettuja palveluja, kuten SQL Database- ja DocumentDB-tietokantapalvelut SQL-tyyppisen datan ja muun kuin SQL-datan tallentamiseen, sekä erilaisia levytallennukseen tarkoitettuja palveluja.

Lisäksi Azurea voidaan käyttää myös tiedon varmistukseen, mihin on olemassa oma palvelunsa.

3. Lisäpalvelut

Konekapasiteetti ja tallennus ovat pilvipalvelujen perusta, ja niiden rinnalle Azure tarjoaa joukon erilaisia lisäpalveluja, joiden avulla organisaation palveluja ja sovelluksia voidaan laajentaa. Näihin lisäpalveluihin kuuluvat mm.:

  • Verkkopalvelut, joiden avulla asiakkaan oma ympäristö tai konesali ja Azuressa olevat palvelimet voidaan yhdistää toisiinsa.
  • Hakemistopalvelu (Azure Active Directory), joka tarjoaa käyttäjä- ja ryhmätunnusten määrittämiseen ja käyttäjän tunnistamiseen liittyvää toiminnallisuutta. Asiakkaan paikallinen Active Directory voidaan yhdistää Azuren AD:hen, ja näin luoda sekä paikalliseen käyttöön että pilvikäyttöön tarkoitettu kokonaisuus, jossa käyttäjällä on sama käyttäjätunnus ja salasana molemmissa.
  • Mediapalvelut, jonka avulla videotiedostoja voidaan muuntaa muodosta toiseen ja streamata käyttäjille käyttäjän päätelaitteelle sopivassa muodossa.
  • Integraatiopalvelut, joiden avulla voidaan integroida toisiinsa Azuressa pyöriviä sovelluksia tai sovelluksia, joista osa on Azuressa ja osa jossakin muualla, esimerkiksi asiakkaan omassa konesalissa tai jollakin toisella palveluntarjoajalla.
  • Analytiikkapalvelut, joiden avulla voidaan analysoida suuria määriä dataa ja esittää analyysin tulokset.
  • Hallintapalvelut, joiden avulla hallitaan ja automatisoidaan Azuressa pyöriviä palvelukokonaisuuksia.
  • VDI-palvelut, kuten Azure Virtual Desktop mahdollistaa käyttäjien etäkäytön Windows-sovelluksista ja -työpöydistä millä tahansa laitteella, mistä tahansa sijainnista ja miltä tahansa käyttöjärjestelmältä. Lisätietoja saat tilaamalla webinaarimme

Azuressa palvelut kehittyvät jatkuvasti hurjaa vauhtia: palveluita tulee koko ajan lisää ja olemassa oleviin tulee uusia ominaisuuksia, joten uusia mahdollisuuksia hyödyntää niitä riittää jatkossakin.

Kaikki Azuren palvelut ovat käytettävissä kaikissa Microsoftin Azure-konesaleissa, joita on tällä hetkellä useammassa kymmenessä eri paikassa ympäri maapalloa. Organisaatiot voivat päättää, sijoitetaanko palvelut johonkin yhteen tiettyyn konesaliin, vai hajautetaanko ne ympäri maapalloa useampaan eri sijaintiin. Hieman palvelusta riippuen useampaan eri konesaliin sijoitettuja palveluja voidaan myös yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi tarvittaessa.

Tiivistettynä Azure on siis joukko palveluja, joista osa toimii organisaation sovellusten, palvelujen ja palvelimien alustana, ja osaa voidaan käyttää näiden sovellusten tai palvelujen laajentamiseen. Yhdistettynä Microsoftin muihin pilvipalveluihin Azure antaa mahdollisuuden siirtää vaikka kaikki palvelut pilveen!

Alkuperäinen kirjoitus Kimmo Bergius, päivitykset 2023 Leo Aalto ja Vili Länsiharju

Kuinka voimme auttaa?

Kuinka voimme auttaa? Sulavalla on paitsi monipuolista asiantuntemusta, myös useita valmiita paketteja IaaS- ja PaaS-palveluiden hyödyntämiseen. Yhteistä kaikille on uusimpien Azure-teknologioiden hyödyntäminen ja IT-kustannusten pienentäminen. Onko organisaatiosi ottamassa Azurea käyttöön? Tai onko käyttöönotto tehty, mutta palveluiden hallinta on haastavaa? Haluatko tietää lisää laajentamismahdollisuuksista tai Azuren tietoturvasta?

Tutustu lisää blogeissa

Kuinka laajennat ja kehität liiketoimintaasi älykkäästi, kustannustehokkaasti ja ketterästi uusilla palveluilla? Miksi ottaa Azure käyttöön ja miten pääset liikkeelle?

”Kokenut kaveri osaa mallintaa helposti, miten Azure-maailman asioita voidaan hyödyntää organisaatioiden ympäristöissä, pystyy kertomaan miten kannattaa toimia, mitä mikäkin maksaa, osaa seurata Azuren teknisiä logeja ja tunnistaa mahdolliset ongelmakohdat. Lisäksi hän osaa kertoa ympäristön rajoitteista ja määritellä mitä Azureen ei kannata siirtää.”

Azure-projektien suunnittelu ja vetäminen vaativat syvää osaamista ja kokonaisuuksien hahmottamista. Tässä jutussa neljä Sulavan kokenutta Azure-asiantuntijaa kertoo mitä Azuren hallitseminen antaa ja mahdollistaa.

Tämä kirjoitus on osa Sulavan Azure-blogikirjoitusten sarjaa. Jos Azure on sinulle uutta, voit tutustua sen osa-alueisiin tarkemmin alla olevista kirjoituksista. Kannattaa huomioida, että jotkin nimityksistä ovat vuosien saatossa muuttuneet. Jos suunnittelet Azuren käyttöönottoa, meiltä saat aina tiedon uusimmista tuulista, ota yhteyttä!


Vie osaamisesi uudelle tasolle kursseillamme!