Kesytä kiire!

Avainsanat:

No tags found.

Kirsi Kannisto (KTM ja ACC-coach) työskentelee Nordea Pankissa johdon konsulttina. Hänen vastuullaan on monimuotoisen oppimisen hyödyntäminen  sekä  valmentavan esimiestyön kehittäminen Nordeassa. Hän on työkseen kehittänyt pelillisiä valmennusmenetelmiä sekä  soveltanut niitä eri tavoin niin strategian, muutosjohtamisen kuin uusien toimintamallienkin arkipäiväistämiseen.

Twitter:  @kirsikannisto

Linkedin: fi.linkedin.com/pub/kirsi-kannisto/17/a82/16b

Joulukiire, projektikiire, työkiire, matkakiire, lahjakiire, lastenhakukiire, kiire, kiire, että pää kolmantena jalkana juoksemme – jos ei muuten niin Joulun alla ainakin.

Kysyin kollegaltani eräänä ”kiireisenä” päivänä: ”Mitä yhteistä on kiireellä ja iällä ? ” Hetken pohdittuaan hän sanoi, että ne molemmat asuvat isossa pallossa hartoiden välissä. Totta. Vastaavasti myös ihmisen ikä asustaa  samassa paikassa –  kuka sitten on jo nuorena vanha tai joku toinen vanhana vielä hyvinkin nuori.

Kiiretutkijat määrittelevät kiireen jännitteiseksi tilaksi suhteessa aikaan. Sitä ei siis ole ilman, että sitä suhteutetaan johonkin. Sen luomme me ihmiset oman päämme sisällä. Se on myös tunnetila, joka tarttuu herkästi.   Saatuamme tartunnan kiirehdimme siten, että emme vauhdiltamme huomaa, mitä ympärillämme tapahtuu.

Digitaalisen työn  luonnetta analysoinut tutkimus  (Gonzals&Mark 2004) totesi, että tietotyötä  tekevä  asiantuntija suuntaa huomionsa tehtävästä toiseen joka kolmas minuutti.  Mikä vielä pahempaa – Samaisten tutkijoiden mukaan valtaosa  huomion hajoamisesta muualle johtuu henkilöstä itsestään – ei siis ympäristöstä tulevista häiriöistä.

Tämäkin kuuluu aivojen toimintaan: asioita ajatuksia ja aatoksia vilahtelee jatkuvasti – olennaista on, että tulemme tästä itse tietoiseksi.  Näin voimme oppia suuntaamaan keskittymisen myös takaisin siihen keskeiseen tekemiseen, jota olemme tekemässä. Mitä useammin harjaannutamme aivojamme suuntaamaan ajatuksen takaisin keskittymistä vaativaan haluamaamme asiaan,  sitä  paremmin ja nopeammin aivomme oppivat sen.

Tästä on paljolti kysymys tietoisessa läsnäolossa: keskity siihen hetkeen jossa olet ja  asiaan jota olet tekemässä. Älä mieti  menneisyyttä  tai tutki tulevaa – elä juuri tässä  hetkessä. Poista siis aika ajoin tekemisestäsi tuo automaattiohjaus ja  pysähdy miettimään mitä juuri teet.

Anna itsellesi  lahjaksi  jo ennen Joulua huokoista aikaa pysähtyä ja katsella elämän menoa juuri tässä hetkessä.  Älä katso peräpeiliin äläkä tulevaisuuteen vaan katso tätä hetkeä ja kuuntele mitä juuri nyt tapahtuu ympärilläsi.  Tietoista Joulun odotusta!