SIEM vs. SOAR, mitä eroa näillä on?

SOAR-teknologian avulla organisaatiot voivat virtaviivaistaa tietoturvaprosessien käsittelyä kolmella avainalueella: Uhkien ja haavoittuvuuksien hallinta, tapauksiin reagointi ja turvallisuustoimintojen automatisointi. Tässä jatkoblogissa käymme läpi hieman tarkemmin mihin käyttöön SOAR on tarkoitettu ja mihin käyttöön se ei taivu sekä sen hyödyt yrityksille. Jos SOAR ei ole sinulle ennestään tuttu, tutustu blogiini SOAR – Ratkaisu pilviympäristöjen turvallisuushaasteisiin.

Kun SIEM ja SOAR, kaksi suojaustyökalua, on usein kasattu yhteen, miten ne pinoutuvat?

Ennen kuin tutkimme näiden kahden työkalun eroja, on tärkeää avata hieman tietoturvasanastoa ja ymmärtää yhteinen ongelma, jota nämä kaksi erilaista, usein päällekkäistä työkaluluokkaa yrittävät ratkaista.

Yleisesti ottaen sekä Security Information and Event Management (SIEM) että Security Orchestration, Automation and Response (SOAR) -työkalut pyrkivät ratkaisemaan saman ongelman; Kuinka käsitellä kaikkia niitä turvallisuuteen liittyviä tietoja ja tapahtumia, mitä nykyaikaiset organisaatiot tuottavat.

Näiden tapahtumien hallinta ja reagointi kuuluu yleensä Security Operations (Tietoturva) -tiimille, joka työskentelee Security Operations Centerissä (SOC). Vaikka tietoturvatiimi voisi mahdollisesti hallita muutamien tietovirtojen hallintaa manuaalisesti, tietovirtojen kasvu jatkuu ja mahdollisuus hallita näitä tietoja manuaalisesti tulee yhä etäisemmäksi.

SIEM-tekniikka itsessään ei ole uutta, ja se on peräisin yli vuosikymmenen takaa. SIEM-sovellukset keräävät ja aggregoivat tietoja useista sisäisistä ja ulkoisista lähteistä tunnistaakseen epänormaalin käyttäytymisen, joka voi viitata kyberhyökkäykseen. Tätä tunnistustoimintoa ohjaavat yhä enemmän koneoppiminen ja muut edistyneet kuviontunnistusteknologiat. SIEM:it tarjoavat turvallisuustiimeille yhden näkökulman kaikille turvahälytyksille. Jos näet yksityiskohtaisia kojelautanäyttöjä tietoturvakuvissa tai -elokuvissa, katsot todennäköisesti SIEM-tuotetta.

Perinteiset SIEM-tuotteet keskittyvät tapahtumien etsimiseen ja hälytysten laukaisemiseen jättäen syvemmän tutkimuksen, analyysin ja korjaamisen ihmisten hoidettavaksi. Vaikka SIEM-järjestelmät parantavat merkittävästi organisaation uhkien havaitsemiskykyä manuaaliseen havaitsemiseen verrattuna, ne tuovat väistämättä enemmän työtä tietoturvatiimille. Microsoft Sentineliin voit tutustua lisää blogissamme.

Vaikka SOAR- ja SIEM-alustat yhdistävät tietoja useista lähteistä, termit eivät ole keskenään vaihdettavissa. SIEM-järjestelmät keräävät tietoa, tunnistavat poikkeamat, luokittelevat uhkia ja luovat hälytyksiä. SOAR-järjestelmät hoitavat myös nämä tehtävät. Vaikka näissä molemmissa tehdään samoja toimenpiteitä, toimii SOAR eri tasolla SIEM:iin verrattuna ja lähtökohtaisesti hyödyntää SIEM:in tuottamaa dataa, kuten hälytyksiä, joko yhdistelemällä niitä keskenään tai rikastamalla niitä. SIEM – järjestelmät vain varoittavat tietoturva-analyytikoita mahdollisesta tapahtumasta, SOAR-alustat käyttävät automaatiota, tekoälyä ja koneoppimista tarjotakseen laajemman kontekstin ja automaattisia vastauksia näihin uhkiin.

Monet yritykset käyttävät SOAR-palveluita täydentääkseen sisäistä SIEM-ohjelmistoa.

Hyödyt, mitä SOAR -palvelu tuo

Organisaatiot ylläpitävät usein useita tietoturvatiimejä, lukuisia teknologiaratkaisuja ja monimutkaisia manuaalisia prosesseja suojautuakseen tietoturvauhkilta. Tämä lähestymistapa hidastaa toimintaa. SOAR voi integroida kaikkien näiden toiminnot ja oikea soveltaminen vähentää dramaattisesti toiminnallista kuormitusta ja lisää toimintavarmuutta.

Lisäksi SOAR auttaa maksimoimaan uhkien tiedustelutiedon laadukkaamman ja monesta lähteestä kerätyn tiedon avulla, joka auttaa tapausten selvittämisessä, tilannekuvan muodostamisessa ja sitä kautta tekemään tietoisempia päätöksiä ja nopeuttamaan havaitsemista ja reagointia. SOAR parantaa tietoturvatiimien yleistä toimivuutta, se tarjoaa tiimeille tekoälyyn ja koneoppimiseen suuntautuneita tietoturvaresursseja. Tietojen yhdistäminen useista eri lähteistä – sekä sisäisistä että ulkoisista – voi auttaa tietoturvakeskustasi (SOC) tulemaan älykkäämmäksi ja tehokkaammaksi ajan kanssa. Asiantuntijat pääsevät eroon toistuvista tehtävistä ja heille vapautuu aikaa ja mahdollisuus keskittyä tärkeämpiin toimintoihin.

Mitä SOAR ei ole?

SOAR ei ratkaise kaikkia turvallisuushaasteita. Se helpottaa monimutkaisen ympäristön hallintaa automatisoimalla ja orkestroimalla, mutta edelleen tarvitaan ihmistä tekemään päätöksiä. SOAR kylläkin tarjoaa tehokkaamman ja laadukkaamman tiedon tämän päätöksen tukemiseksi.

Vaikka SOAR-tuotteita on markkinoilla paljon, niin sopivaa tuotetta valittaessa on hyvä ottaa huomioon muutamia seikkoja. On hyvä tehdä luettelo tarpeista, jotka sinun on täytettävä nykyisessä ja tulevassa infrastruktuurissasi sekä mahdollisista tarpeista, joita on hyvä olla, mutta jotka eivät ole yhtä tärkeitä. On tärkeää ymmärtää, mitä yritetään automatisoida, tai vastaako valittu ratkaisu, tai sen laajuus todella ongelman laajuutta. Esimerkiksi ostetaanko SOAR-järjestelmä suojaamaan tietojen kalastelulta sen sijaan, että tietojenkalastelua käsiteltäisiin sen lähteestä. Kaiken kaikkiaan ratkaisun on oltava helppo asentaa, skaalautuva ja kustannustehokas sekä parantaa tietoturvatoimintojen yleistä suorituskykyä lisäämällä tapausten hallinnan tehokkuutta.

Lopuksi

SOAR-teknologia on tullut jäädäkseen ja se kehittyy erilaisten toiminnallisuuksien, käyttöliittymien, pelikirjojen ja näkymien osalta. Tänä päivänä sitä on alettu käyttää jo muuhunkin kuin pelkästään tietoturvapuolelle, vaikkakin siellä sen vahvuus näkyy eniten tänä päivänä.

Törmäsin yhteen esimerkkiin logistiikkapuolelta, jossa SOAR toimi roolissa ruokalähetysten vasteissa ja automatisoinnissa sekä ennustettavuudessa. Toinen käyttö voisi hyvinkin olla esimerkiksi terveydenhuollossa valvomassa potilaiden vasteita ja niihin reagointia tai automatisoimassa lääkkeiden toimituksia. On mielenkiintoista seurata, mihin kaikkeen SOAR vielä kykenee.

Tutustu palveluihimme

Tarvitsetko apua? Microsoft 365 -asiakkailla on parhaat mahdollisuudet varmistaa mm. Azuren turvallinen hallinta, päätelaitteiden suojaus, loppukäyttäjien identiteetti ja M365-palveluiden sekä muiden liiketoimintasovellusten turvallinen käyttö.

Me Sulavalla olemme toteuttaneet runsaasti esimerkiksi Sentinel-käyttöönottoja ja autamme mielellämme sinua mahdollisten kysymystesi kanssa ja ympäristön pystytyksessä. Lue esimerkiksi Helsingin kaupungin Kaskon kokemuksista. Tarjoamme myös päivän kestävää kurssia Sentinelistä, jossa pääset rakentamaan oman SIEM-ympäristön ja tutustumaan tuotteeseen käytännössä.

Tutustu tietoturvapalveluihimme, ota rohkeasti yhteyttä, kutsu meidät käymään ja ala hyödyntämään pilven tuomaa turvaa omassa ympäristössäsi!

Lue lisää:

Miten pilvipohjainen Microsoft Sentinel SIEM -ratkaisu toimii?

Microsoft Defender for Cloud + Sentinel –Kuinka rakennat tulevaisuudenkestävän tietoturvan

SOAR – Ratkaisu pilviympäristöjen turvallisuushaasteisiin