Microsoft Mesh on tuote, joka nousee usein esille puhuttaessa Metaversestä ja tulevaisuuden työstä. Tässä blogissa käydään läpi, mikä Mesh on ja mitä se tarjoaa tulevaisuuden tietotyöhön. Entä mikä on Mesh for Teams?
Microsoft esitteli Meshin Ignite-tapahtumassaan vuonna 2021, kuvailemalla sitä tulevaisuuden kollaboratiivisen työnteon ja tapaamisten alustana, jota voidaan käyttää laiteriippumattomasti. Tämän jälkeen tiedot Meshin ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista ovat olleet rajoitettuja, mutta me Sulavalla olemme muun muassa päässeet käyttämään Hololens-laseille julkaistua Preview-versiota, joka toimii suunnannäyttäjänä sille, mitä voimme Meshiltä odottaa.
Onko Mesh uusi sovellus muiden rinnalla?
Mesh ei itsessään ole uusi sovellus kuten Teams tai PowerPoint, vaan alusta, joka voidaan integroida eri sovelluksiin. Mesh-alusta tulee myös tukemaan omia laajennuksia ja ratkaisuja, joita voidaan kehittää vaikka Low-Code -ratkaisuina Power Platformia käyttäen.
Odotamme, että suurin osa asiakkaistamme tulee käyttämään Meshiä juuri Teamsin kautta, ja tästä Mesh for Teams -integraatiosta olemme kuulleet jo Microsoftilta paljon esimerkkejä. Mesh for Teamsin julkaisun odotetaan tapahtuvan Microsoftin mukaan jo lähikuukausina.
Mitä ongelmia Mesh ratkaisee?
Mesh rakentuu kolmen pääidean päälle, jotka ovat läsnäolon tunteminen, yhdessä kokeminen ja laiteriippumattomuus.
Pandemian jälkeisessä maailmassa, satojen etäkokouksien jälkeen olemme oppineet, kuinka tärkeä läsnäolon tunne meille on. Katsekontakti, eleet ja ilmeet ovat asioita, joita emme odottaneet kaipaavamme niin paljon. Microsoft haluaa ratkaista tämän ongelman, ja Meshin avulla tehdä virtuaalisesta läsnäolosta luontevampaa ja saavutettavampaa kaikille.
Keinoja tähän ovat muun muassa Avatarit, jotka voivat olla näkyvillä silloin, kun käyttäjän oma kamera on kytketty pois päältä, antaen muille keskustelijoille inhimillisemmän tunteen. Jos maanantai-aamuna tukka on vielä vähän sekaisin tai jonkun muun takia tuntuu, ettei halua olla kameran edessä, voi Avatar edustaa sinua. Toinen ratkaisu on Microsoftin kehittämä ”Holoportaatio”, jossa realistinen 3D-malli etätoimistolla olevasta puhujasta voidaan siirtää vaikka kokoushuoneeseen. Tutustu Microsoftin Holoportaatio-demoon.
Yhdessä kokemisella tarkoitetaan kollaboraatiota ja työskentelyä ilman fyysisiä rajoja. Muun muassa Meshin Hololens-versiossa voin nyt jo asettaa 3D-malleja virtuaaliselle pöydälle ja manipuloida niitä yhdessä kollegani kanssa, vaikka hän olisi toisella puolella maailmaa. Näen hänen Avatarinsa seisomassa toisella puolella pöytää, kuulen hänen puheensa mikrofonin kautta, ja jos puhumme englantia, voi hänen eteensä ilmestyä reaaliaikaiset tekstitykset haluamallani kielellä. Tämä kaikki on siis saatavilla jo nyt! Aikaisemmassa blogissa olemme jo puhuneet, kuinka Metaverse mullistaa koulutuksen, ja Mesh tulee olemaan tässä yksi päätyökaluista.
Laiteriippumattomuus tarkoittaa sitä, että Meshin käyttö ei vaadi esimerkiksi VR- tai XR -laseja Metaversumin saavuttamiseen. Tuki näille laitteille, kuten esimerkiksi HoloLens-laseille löytyy, mutta samalla myös tavalliset PC:t, tabletit tai älypuhelimet ovat tuettuja. Organisaation ei tarvitse tehdä kalliita laiteinvestointeja Metaverseen siirtymiseen, työvälineet siihen löytyvät jo työntekijöiden käsistä. Mesh for Teamsin julkaisun jälkeen Metaversumi ja Mesh ovat saatavilla siellä, missä työntekijät jo valmiiksi ovat.
Miksi Mesh on tulevaisuus?
Yksi mielestäni Meshin tärkeimmistä ominaisuuksista on sen integroituminen Microsoftin ekosysteemiin ja muihin tuotteisiin. Meshin idea ei ole syrjäyttää tai korvata mitään olemassa olevaa tuotetta, vaan puolestaan nitoa ne yhteen entistä sulavammin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi samaa helppokäyttöistä Azure AD -identiteetinhallintaa, sekä johtavia tietoturvaominaisuuksia.
Azuren tekoälypalvelut mahdollistavat uusien upeiden ratkaisujen luomisen Metaverseen, joilla voit erotella itsesi kilpailijoista todellisena edelläkävijänä. Varsinkin Mesh for Teamsin julkaisun jälkeen uskomme, että Mesh-alusta tulee muuttamaan modernin tietotyön kentän ikuisesti, joten oikea aika ottaa se haltuun on juuri nyt.
Me Sulavalla olemme puolestaan Meshin ja Metaversumin todellisia edelläkävijöitä, ja meillä löytyy osaamista ja ideoita siihen, miten sinun yrityksessäsi nämä tuotteet otetaan käyttöön. Sovitaanko siis vaikka yhteinen palaveri asian tiimoilta? Tutustu siis metaverse-ratkaisuihimme ja ota yhteyttä!
Mikä metaverse? Kuuntele podcast!
Sulavasti Metaverseen -podcast käsittelee tulevaisuuden työn muutosta ja Metaverseä. Mitä se tarkoittaa organisaatioille, työelämälle ja liiketoiminnan tulevaisuudelle ja miten se tulee muuttamaan maailmaa ja tapaamme toimia? Haluamme olla auttamassa asian sisäistämisessä ja ymmärtämisessä.
Podcastin isäntänä toimii Sulavalta Vesa Nopanen ja jaksoissa on mukana vieraita mm. Microsoftilta. Tervetuloa mukaan matkalle Metaversumiin!