Viidessä minuutissa pilvievankelistaksi

Avainsanat:

No tags found.

Pilvipalveluista puhuttaessa törmää helposti uusiin termeihin, tai vanhoihin termeihin joita käytetään uudessa merkityksessä. Bingoristikon sijaan tässä selityksiä yleisimmille pilvitermeille.

Pilvipalvelu. Pilvipalvelu tarkoittaa tietoteknistä palvelua, jota voidaan käyttää helposti, palveluperustaisesti, ilman alustan tarkempaa teknistä tuntemusta. Pilvipalvelun laskutus tapahtuu yleensä käytön mukaan. Pilvipalvelu ei ole sidottu tiettyyn fyysiseen laitteeseen, vaan se tarjotaan joustavasti isommista datakeskuksista. Palvelun kapasiteettia on tyypillisesti helppo kasvattaa nopeasti tarvittaessa. Pilvipalveluita voidaan tarjota omasta konesalista (”privaattipilvi”), hostaajakumppanin konesalista tai globaalista suuren toimijan palvelualustasta.

SaaS, PaaS ja IaaS. Sasi, Pasi ja Jaska edustavat kolmea eri pilvipalveluiden kategoriaa. SaaS (Software as a Service) on valmiin sovelluksen tarjoamista pilvestä, hyvänä esimerkkinä CRM. PaaS (Platform as a Service) on rajoitetun ajoalustan tarjoamista sovelluskehittäjille sovellusten ajamista varten, vaikkapa Microsoftin Azure tai Googlen App Engine. IaaS (Infrastructure as a Service) on pelkän palvelinympäristön tarjoamista pilvestä virtualisoituna – esimerkiksi Amazonin EC2.

Hybridimallit. Harva yritys pystyy ainakaan vielä rakentamaan toimintaansa pelkästään pilvipalveluiden varaan. Siksi pääosa arkkitehtuureista tuleekin olemaan erilaisia hybridimalleja, joissa osa palveluista tuotetaan vanhaan malliin ja osa pilvestä.

Federointi. Pilvipalveluissa federointi viittaa erillisten järjestelmien yhdistämiseen sovittujen standardien ja protokollien avulla. Esimerkiksi haun federoinnissa voidaan tuoda sovitun rajapinnan avulla hakutuloksia toisen järjestelmän hausta. Identiteetin federoinnissa voidaan kirjautua toiseen järjestelmään oman organisaation tunnuksilla. Pikaviestinfederoinnin avulla voidaan omassa osoitekirjassa nähdä myös toisen organisaation henkilöt läsnäolotietoineen. Verrattuna integrointiin federointi on yleensä löyhempi ja tiukasti rajattu liitos.

SLA. Service Level Agreement eli palvelukuvaus kertoo sen, mitä asiakas saa ostaessaan tietotekniikkaa palveluna. Pilvipalveluissa SLA on erityisen merkittävässä osassa, sillä muuta tapaa saada tietoa järjestelmästä ei ole, koska asiakkaalle ei ole pääsyä pilvipalvelun ajoympäristöön. Pilvipalveluiden SLA:t ovat tyypillisesti pitkälti vakioituja. Tärkeitä huomioitavia asioita ovat palvelun saatavuuden lisäksi ylläpidolliset vasteajat.

Integraatiot. Kun on olemassa kaksi järjestelmää, ei kestä kauaakaan kun ne halutaan integroida keskenään. Integraatiolla tarkoitetaan jonkinasteista yhdistämistä, mutta käytännössä se voidaan tehdä hyvin monella eri tavalla ja tasolla: yhdistää tiedot samaan käyttöliittymään, saattaa tiedot saman haun piiriin, siirtää tietoja järjestelmästä toiseen automaattisesti, eräajona tai manuaalisesti. Pilvipalveluissa integraatioihin vaikuttaa uudenlaisen verkkoarkkitehtuurin lisäksi pilvipalveluiden hinnottelumallit, joissa usein siirretään integraatioiden aiheuttamia tietoliikennekuluja asiakkaiden maksettaviksi.