Olkaamme markkinauskossamme vahvoja

Avainsanat:

No tags found.

Lasse Männistö on Kokoomuksen kansanedustaja Helsingistä ja Eduskunnan kasvuyrittäjyysryhmän perustajajäsen.
http://www.facebook.com/lassemannisto
Twitter: @lassemannisto

Suomessa eletään erikoista julkisen keskustelun aikaa, jossa valtiota huudetaan vuoroin perustamaan tai pelastamaan milloin mikäkin yhtiö, vuoroin taas poliitikkoja lapioimaan julkista rahaa yleisesti jonkin toimialan tueksi. Olettamana tuntuu olevan, että kunhan yhtiö on tarpeeksi suuri tai sen alueellinen painoarvo on tarpeeksi iso, niin valtion velvollisuus on lapioida rahaa kassaan hädän hetkellä. Yhtä usein tunnutaan hyväksyvän ajatus siitä, että valtion tulisi valita kulloinkin tulevaisuuden menestystoimiala ja kanavoida tukiaiset tälle. Moni suomalainen, kenties keskustelun ohjaamana, ajattelee, että nämä toimet auttavat meidät pois taantumasta.

Eivät muuten auta.

Markkinatalouden lait muistetaan usein nousuaikoina ja kaikki haluavat osansa talouskasvusta. Silloin verottajaa pidetään paholaisena, joka estää yhä suuremman kasvun. Laskukaudelle nämä viisaudet tuppaavat unohtumaan ja valtiota huudetaan pelastamaan jokainen uppoava laiva.

Taloudellinen toimintakenttä muuttuu vauhdilla, uudet alat nousevat ja vanhat taantuvat. Jokainen vaikeus ei tarkoita, ettei kullakin alalla voitaisi nähdä tulevaisuutta, mutta selkeistä maailman markkinoiden muutoksista olisi syytä ottaa koppi. Menestymme vain muuttumalla maailman mukana ja muuttamalla sitä itse. Jokainen valtion pelastusoperaatio on pois tämän muutoksen aikaan saamisesta.

Vaikeina aikoina entisestään niukemmat voimavarat tulisi käyttää mahdollisimman tehokkaasti talouden vauhdittamiseksi. Taantuvien alojen tekohengittämisen sijaan olisi syytä keskittyä uusien työpaikkojen luomiseen. Markkinataloudessa tämä tarkoittaa keskittymistä luomaan yrityksille yleisesti mahdollisimman kannattava toimintaympäristö.

Pääty on saatu auki yritysverotuksen remontilla, mutta samalla tiellä on syytä jatkaa. Olisiko seuraavaksi aika niittää yritystoimintaa rajoittavaa turhan tarkkaa lainsäädäntöä ja byrokratiaa kumoon joustavuuden tieltä?  Tämä johtaisi yhä parempiin edellytyksiin yrityksille kasvaa ja menestyä sekä hallita jatkuvaa muutosta. Markkinaehtoisesti.

Lasse Männistö