Microsoft on julkaissut uuden Project For Web-nimisen O365-tuotteen, jota voisi kuvailla vanhan Microsoft Projectin moderniksi versioksi. Uuden modernin käyttöliittymän myötä projektien aikataulutus on tehty mahdollisimman helposti saavutettavaksi ja visuaalisesti houkuttelevaksi.
Käyttö tapahtuu selaimella tai ehkä vielä mielenkiintoisemmin Teamsin avulla. Uusi työkalu on rakennettu Microsoftin Power Platformin päälle hyödyntäen sen tarjoamia palveluita. Tämä mahdollistaa käytännössä modernien työtapojen helpon integroitumisen projektin aikatauluihin esimerkiksi Flow:n, PowerAppsin ja Logic Appsin kautta hyödyntäen tiedonvarastointia Common Data Service (CDS) -palveluun.
Ensimmäinen julkaistu versio tuntuu kovin karsitulta ominaisuuksien osalta, jos on tottunut käyttämään Project Onlinea tai Project -työasemasovellusta, mutta nyt julkaistut ominaisuudet ovat hyvinkin riittävät projektin aikataulun suunnitteluun ja seurantaan. Mielenkiintoista on seurata mitä uusia ominaisuuksia Microsoft päättää sovellukseen tuoda.
Uudet käyttöönotettavat ominaisuudet tulevat Microsoftin mukaan perustumaan käyttäjiltä saataviin palautteisiin ja toiveisiin. Samassa yhteydessä Microsoft on myös kertonut että Project for Web tulee korvaamaan Project Onlinen jollain aikavälillä. Se, että koska tämä tapahtuu, on hyvä kysymys. Luulen, että kenelläkään ei ole vielä vastausta siihen, mutta käytännössä Project Onlinen kehitystyö on lopetettu ja uudet ominaisuudet tullaan toteuttamaan Project for Webin päälle.
Uuden Power Platform -alustaratkaisun myötä Microsoft tarjoaa entistäkin paremman mahdollisuuden kumppaneille rakentaa asiakaskohtaisia ratkaisuja projektien-, resurssien- ja projektisalkunhallintaan. Tosin tämä myös tulee tarkoittamaan lukuisia erilaisia toteutuksia, joissa kaikissa yhteinen tekijä on O365, Project for Web ja muut palvelut. Onkin siis entistä tärkeämpää valita itselleen sopiva kumppani toteuttamaan organisaation tarpeet projektinhallinnan työkalun kehittämiseen.
Kenelle tämä ensimmäinen julkaistu versio sitten soveltuu? Sellaisenaan se soveltuu hyvin yksinkertaisten (esim. alle 200 tehtävää sisältävien) projektien aikataulutukseen, joissa ei ole tarvetta luoda projektien välisiä riippuvuuksia, projektisalkkutietoja tai tarkempaa resurssien aikataulutusta. Tosin, nämä kaikki tarpeet on myös mahdollista luoda sovelluksen ympärille tehtävään ratkaisuun. Ensimmäinen versio ei myöskään tue projektin aikataulun avaamista Project -työasemasovellukseen. Tämäkin on hyvin todennäköisesti mahdollista tulevissa päivityksissä, jolloin haastavammatkin suunnitelmat voidaan toteuttaa keskitetysti.
Uuden Project for Webin saa käyttöönsä hankkimalla Project Online P3 tai P5 -lisenssin. Käytännössä, jos sinulla on jo käytössä Project Online, saat Project for Webin samalla lisenssillä käyttöösi.
Mihin Project for Web asettuu muiden O365:n alta löytyvien tehtävän- ja projektinhallinnansovellusten joukossa? Ominaisuuksia vertaillessa asettaisin sovellukset seuraavaan järjestykseen yksinkertaisimmasta monipuolisimpaan:
1. To-Do
2. Planner
3. Project for Web
4. Project Online
Project for Web tarjoaa enemmän aikataulutusominaisuuksia kuin Planner, mutta ei niin kattavasti kuin Project Online. Mitä me Sulavalla ollaan saatu aikaiseksi? Tästä lisää aivan lähitulevaisuudessa, joten pysy kuulolla.