Tasan 25 vuotta sitten elin unelmaani – olin juuri ottanut suuren hypyn tuntemattomaan. Otin tuolloin vastaan työpaikan BitWise-nimisessä startupissa ja vastuullani oli vaatimattomasti ”perustaa nettiliiketoiminta Microsoftin palveluiden päälle”. Microsoftin tuotteet ja internet olivat hyvinkin tuttuja, mutta niiden yhdistäminen oli aika lailla kysymysmerkki. Lopputulos oli kuitenkin äärettömän onnistunut.
Yksitoista vuotta sitten alkoi seuraavan unelman toteutus. Päätimme perustaa Sulavan ja hypätä taas tuntemattomaan – eli lähteä parantamaan asiakkaidemme tietotyötä ja tuottavuutta Microsoftin pilvipalveluiden avulla. Yhtenä tavoitteenamme oli tuoda työpaikoille paremmat työvälineet, kuin mitä vuonna 2010 oli tarjolla vapaa-ajalla. Lopputulos oli tälläkin kertaa nappisuoritus ja unelmien täyttymys.
Seuraavan unelman toteutuminen on jo käynnissä ja sen myötä hyppäämme tuntemattomaan tulevaisuuteen nimeltä metaverse. Sulava on jälleen kerran Suomessa ensimmäinen ja globaalistikin ainutlaatuinen toimija metaverse-markkinassa. Päätimme ottaa tämän jättiloikan, koska näemme metaversessä yhtä suuren potentiaalin kuin aikanaan internetissä tai pilvisiirtymässä. Tällä kertaa yhtenä tavoitteenamme on tuoda asiakkaillamme paremmat työvälineet kuin mitä teini-ikäisillä nuorilla on tällä hetkellä – heillä kun on jo nyt paremmat välineet käytössään kuin useimmilla työpaikoilla. Edistyneimmät heistä jo osin elävätkin metaversessä.
Mikä se metaverse sitten on? Tähän kysymykseen ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta, koska olemme vasta kehityksen alkumetreillä. Bill Gatesin mielestä se on esimerkiksi loppu ”Hollywood Squares” -mallille, eli Teamsin kaksiulotteisille kamerakuville tai pallopäille. Satya Nadella kertoi meille, että yksi hänen määritelmistään on ”Metaverse is continuum between physical and digital presence”. Time-lehti määrittelee seuraavasti: ”The promise of the metaverse is to allow a greater overlap of our digital and physical lives in wealth, socialization, productivity, shopping and entertainment”. Fortune taas toteaa yksikantaan:” The metaverse is officially a game-changer. Though in its infancy, it’s clear that the metaverse will radically change how we’re able to interact online, how brands advertise, how fast crypto is adopted, and any number of other facets of life.”.
Me Sulavalla katsomme metaverseä ensisijaisesti asiakkaidemme työskentelyn, kulttuurin, osaamisen, kilpailukyvyn ja tuottavuuden kehittämisen näkökulmasta. Ketään ei varmaan yllätä, että Microsoftin tuotteista Teams tulee ensimmäisenä ottamaan loikan metaverseen. Esiversiot julkaistaan jo keväällä 2022 – eli lähikuukausina. Tämä on kuitenkin vasta kevyttä alkusoittoa tulevalle. Ystävääni lainaten ”legendaarinen Sulava” on taas ensimmäisenä tuomassa tulevaisuuden asiakkaillemme.
Mihin metaverseä sitten voidaan työpaikoilla hyödyntää? Kysymys on vähän samanlainen, kuin mihin vastasin 1990-luvulla lukemattomia kertoa – ”mitä sillä internetillä sitten oikein tehdään ja koska se tulee?”. Mutta otetaan muutama esimerkki. Luonnollisesti kokoukset ja virtuaaliset kohtaamiset ovat ensimmäinen asia, joka monelle tulee metaversestä mieleen. Nämä voivat tapahtua joko perinteisiä välineitä (tietokone, puhelin, VR-lasit jne.) hyödyntäen tai tulevaisuudessa monin muinkin tavoin. Metaversessä kokoukset ovat tekemistä, osallistumista, kokemista ja elämystä nykyisen puhumisen, kuuntelemisen ja esittämisen sijaan. Kokousten ei myöskään kaikilta osin tarvitse olla synkronisia, vaan ihmiset voivat monessa tapauksessa osallistua oman aikataulunsa mukaan.
Muutenkin metaverse on enemmän (yhdessä) tekemistä kuin kalenteriin sidottua olemista. Keinoäly ja työkaverit nostavat erilaisia herätteitä, joihin voi tarpeen ja tilanteen mukaan reagoida joko välittömästi tai myöhemmin. Rutiinitehtävät pyritään automatisoimaan ja vaikeammat pulmat ratkomaan tiimillä.
Metaverse pohjautuu vahvasti kohtaamisille, virtuaalisille ja todellisille. Tavoitteena on, että organisaation kaikki jäsenet voivat olla mukana työskentelemässä yhdessä. Ja kaikilla tarkoitan sananmukaisesti kaikkia, en vain esimerkiksi omaa tiimiä tai yksikköä. Luonnollisesti vuorovaikutusta ei ole mitään syytä rajata vain oman organisaation sisään, vaan metaverse mahdollistaa saumattomasti avun ja osaamisen saamisen organisaatiorajojen yli.
Koulutus, osaamisen kehittäminen sekä tiedon jakaminen on luonnollisesti metaversen keskeisiä teemoja. Metaversessä perinteinen luokka- tai kurssimuotoinen opetus saa uusia muotoja, mutta sen rinnalle tulee entistä vahvemmin jatkuva orgaaninen oppiminen ja oman osaamisen jakaminen.
Tapahtumat ja muut kohtaamiset saavat metaversessä aivan uudenlaisen ulottuvuuden, eli sitten kyseessä lääkärin virtuaalivierailu potilaan luona, kirurgin osallistuminen leikkaukseen toisella puolella maailmaa, lentokapteenien etäkoulutus, toimiston varustuksen tarkastus ennen kuin toimitilaa on edes lopullisesti valittu, oman tilatun uuden auton tai kodin valmistumisen seuraaminen livenä, koko organisaation juhlat, asiakastilaisuus, messut tai mitä tahansa muuta.
Digitaaliset kaksoset (Digital Twins and Metaverse – tämä video kannattaa ehdottomasti katsoa) saavat metaversessä aivan uuden elämän – oli sitten kyseessä ihminen, liiketoimintaprosessi, tuote, palvelu, paikka tai vaikkapa tapahtuma. Metaversessä molemmat kaksoset voivat kehittyä ja kehittää toista ja molempien kanssa voi olla vuorovaikutuksessa eri tavoin.
Esimerkkejä voisi keksiä loputtomasti ja metaversen tapauksessa valitettavasti liian usein mielikuvituksemme on se rajoittava tekijä. Tai lähinnä se, että olemme tottuneet ajattelemaan asioita vanhalla tavalla. Nyt kuitenkin olemme samassa tilanteessa kuin aikanaan kuullessamme internetistä ensimmäisiä kertoja. Silloin lähes jokainen kyseenalaisti muutoksen – silti parissa vuosikymmenessä lähes kaikki on muuttunut. Metaverse tuo tällä vuosikymmenellä vähintään yhtä ison muutoksen – ja tämä muutos on jo käynnistynyt. Sulavalla on käynnissä tai käynnistymässä metaversehankkeita jo yli kymmenen eri oman alansa johtavan organisaation kanssa. Vielä toki ehtii mukaan, tämä muutos ei tapahdu kuukausissa eikä ole sidoksissa yksittäiseen tuotteeseen tai palveluun. Mutta aivan ensimmäisenä jokaisen pitää ymmärtää, mistä on kysymys ja miten pääsee eteenpäin. Tämä työ tulee aloittaa välittömästi.
Minä ja jokainen muu Sulavan työntekijä olemme etuoikeutettuja, kun saamme taas hypätä tuntemattomaan ja rakentaa parempaa tulevaisuutta. Tämä matka on vasta alkamassa. Tervetuloa mukaan, olit sitten asiakas tai Sulavan nykyinen tai tuleva työntekijä. Metaverse on tulevaisuus, josta et taatusti halua jäädä ulos.
Haluatko kuulla ensimmäisenä kaikki Sulavan uutiset tekoälyyn ja Metaverseen liittyen? Liity mukaan meidän yhteisöön!
Lisää metaversestä:
Katso lisää blogikirjoituksia ja tutustu Sulavan metaverse-työpajaan!
Kuuntele podcast!
Mikä metaverse? Haluamme olla auttamassa asian sisäistämisessä ja ymmärtämisessä – Sulavasti Metaverseen -podcast on nyt kuunneltavissa! Käsittelemme tulevaisuuden työn muutosta ja Metaverseä. Mitä se tarkoittaa organisaatioille, työelämälle ja liiketoiminnan tulevaisuudelle ja miten se tulee muuttamaan maailmaa ja tapaamme toimia?