Rakas Asiakas,
anteeksi, että vastaan viestiisi vasta nyt. Vietin työviikon Kööpenhaminassa ESPC-tapahtumassa, ja arkiasioita ehti kasaantua. Tiedän kyllä, että arvostat kun kehitän osaamistani. Haluan kuitenkin vielä perustella – siksi listasin neljä syytä, miksi on sinulle hyväksi, että konsulttisi luuhaa konferenssissa.
Verkostot ja sisäpiirit
Ihmisiähän tässä ollaan. Microsoftin ekosysteemi on voimakkaan yhteisöllinen. Tuttujen kesken on helpompaa antaa ja saada apua, välittää eteenpäin toiveita ja ideoita sekä kuulla ne sellaiset mielipiteet ja juorutkin, joilla on merkitystä tuleviin linjauksiin ja päätöksiin. Uusien, vielä vieraiden ihmisten tapaaminen on varsin tehokas tapa puhkoa omaa kuplaa – taas kerran tuli huomattua, että muu maailma (jopa muu Eurooppa) on osin vielä tanakasti paikallisilla palvelimilla ja vasta kuikuilemassa esim. Teamsin syövereihin.
Ilo ja innostus
Jos oma ikigai meinaa hukkua nakkilistojen, viestitulvan ja bugiraporttien alle, konferenssi auttaa. Neljä päivää samanmielisten seurassa puhaltaa isoilla palkeilla ilmaa liekkeihin. On paljon helpompi muistaa parantavansa maailmaa porukassa kuin yksin. Innostus tarttuu myös kaikista niistä uusista ominaisuuksista ja erilaisista näkökulmista, joita esityksissä ja expoalueella vilisee.
Esiintymistaito ja jäsentely
Mikä on konsultin ja koodarin merkittävin ero? Koodari tekee, konsultti saa muut tekemään. Tai muuttumaan tai oppimaan tai ymmärtämään. Muihin vaikuttamiseen vaaditaan taitoa saada viestinsä esitettyä, kirkastettua ja jäsenneltyä niin, että se menee perille. Minulle sessioiden seuraaminen on jatkuvaa meta-analyysiä – miksi esiintyjä on valinnut tämän lähestymistavan? Millaisilla esimerkeillä ja materiaaleilla tästä asiasta muut puhuvat? Mikä kielikuva auttaa parhaiten selittämään tämän ilmiön? Mistä esiintyjä on innoissaan ja miksi? Hankitut havainnot uppoavat suoraan hyötykäyttöön omaan työhön.
Sisältö ja osaaminen
Sisältö on kunkku, sanoo moni muu. Konferenssireissulla se jää kuitenkin itselleni tämän listan peräpäähän. Totta toki on, että uusien asioiden omaksuminen on huomattavasti helpompaa, kun siihen on raivattu aika ja paikka kalenterista. Käytännössä kuitenkin suurin osa sessioiden sisällöstä olisi jossain muodossa saatavilla myös sinne kotisohvalle. Minulle suurin sisällöllinen hyöty luentojen kuuntelemisesta konferensseissa tulee sitä kautta, että valitsen listalle niitä juttuja, joiden parissa en päivittäin työskentele – eli syventämisen sijasta laajennan. Oma arki on niin oppimisolennaista, että syvyys syntyy normityön ohella.