Microsoftin ohjelmistokehittäjäkonferenssi Build pidettiin toukokuun 6. – 8. perinteeksi muodostuneessa Washington State Conference Centerissä Seattlessa. Sulavalta menossa mukana oli kehittäjäkaksikko Joonas Äijälä ja Jukka Kotamäki. Seuraavassa kerromme tärkeimmät asiat, jotka tämänvuotisen Buildin annista kannattaa pistää korvan taakse.
Sulavaakin sulavampaa tietotyötä
Build, kuten Microsoftin suuret konferenssit yleensäkin, alkoi Satya Nadellan keynote-esityksellä, joka itsessään sisälsi visionäärisen puheen lisäksi pari uutta merkittäjää julkistusta. Näistä ensimmäisenä tuloillaan oleva Fluid Framework, joka tulee niin vauhdittamaan kuin sulavoittamaan tietotyön tekemistä ja dokumenttien parissa kollaborointia.
Fluidin ominaisuuksista esitettiin muun muassa saman Word-dokumentin reaaliaikaista kääntämistä kahdeksalle eri kielelle eri käyttäjille, Wordissa olevan taulukkosisällön muokkaamista Teams-keskustelusta käsin sekä tähän samaan taulukkoon liitetyn graafin reaaliaikaista päivittymistä, kun taulukon arvoja muutettiin.
Fluid Framework ei rajoitu pelkästään Microsoft 365 -tuotteisiin, vaan sen on tarkoitus olla avoin ratkaisu, jota myös kolmannet osapuolet voivat hyödyntää omissa toteutuksissaan. Mielenkiintoista onkin nähdä millaisia tietotyön kiemuroita ja koukeroita Fluidin avulla päästään ratkomaan, kunhan se saapuu käytettäväksi. Miltä kuulostaisi esimerkiksi SharePoint-listoihin perustuva hyväksyntäprosessi, jossa hyväksyntätietoja voitaisiin asettaa suoraan johtoryhmän Teams-kokouksen chatista? Ensimmäisiä maistiaisia Fluid Frameworkista sekä sen ohjelmointikirjastoista on luvassa vielä tämän vuoden aikana.
Graphin verkko laajenee
Microsoft Graph, eli Microsoftin lähestulkoon kaikkien pilvituotteiden yhteinen rajapinta, on parin viime vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa juuri sinä yhtenä oikeana tapana hyödyntää Microsoftin pilvituotteita ohjelmallisesti. Jos teillä on käytössä jotain Microsoftin pilven kanssa toimivaa räätälöityä ohjelmakoodia, hyvin todennäköisesti sekin käyttää Graphia. Graphin osalta Buildissa tuli kaksi merkittävää julkistusta: Uusi Graph Connector -ominaisuus sekä Graph Data Connectin saapuminen tuotantovalmiuteen.
Koska Graph kattaa suuren määrän eri tuotteita, sen kautta on pääsy myös valtavaan määrään dataa ja sisältöä: AD-tileihin ja -ryhmiin, SharePointiin tallennettuihin dokumentteihin ja listakohteisiin, sähköposteihin, kalenterivarauksiin ja niin edelleen. Graph Connector tulee laajentamaan tätä palettia vielä enemmän mahdollistamalla ulkoisten järjestelmien liittämisen osaksi Graphia ja Microsoftin hakutoimintoja. Buildissa demottiin esimerkiksi tapausta, jossa SharePointin hakukeskuksen haku ei näyttänyt pelkästään sisältöä SharePointista ja OneDrivesta, vaan myös tiedostoja sisäverkossa sijaitsevalta levyjaolta ja palvelutikettejä ServiceNow-sovelluksesta.
Graph Connectorin tekniset ominaisuudet ja toimintatapa on vielä hetken aikaa mysteeri; ensimmäiset private preview -versiot julkaistaan kesän lopulla. Mutta sitä odotellessa voidaan jo alkaa miettiä mitä kaikkea hienoa siitä syntyisikään, jos vaikka Salesforce sekä ServiceNow sisältöineen yhdistetään samaan pilveen Microsoft 365:n ja vuosikausia sisäverkkoon kerätyn massiivisen dokumenttiarkiston kanssa!
Siinä missä Graph Connector tulee mahdollistamaan sisällön tuomisen Graphiin, nyt tuotantovalmiuden saavuttanut Graph Data Connect auttaa viemään dataa sieltä pois. Data Connect on erityisesti tarkoitettu tarjoamaan analytiikkaratkaisuille, kuten Power BI -raporteille, käytännöllinen rajapinta suurien datamäärien saamiselle Microsoft Graphista.
Data Connect ei kuitenkaan rajoitu pelkästään datan hakemisen helpottamiseen. Se mahdollistaa myös organisaation tietohallinnolle hyvin tarkat mahdollisuudet rajata mitä sisältöä Graphin kautta voidaan hakea. Joten mikäli esimerkiksi Outlook-sähköpostin tai -kalenterien käytön raportointi on aiemmin kaatunut siihen, että raportointiratkaisulle on pitänyt antaa liian suuret valtuudet lukea työntekijöiden sähköposteja tai kalenterimerkintöjä, niin Graph Data Connectin kanssa tätä ongelmaa ei enää ole. Oikeudet voidaan rajata täysin raportoinnin tarpeiden mukaan.
Taitavat botit
Kolmen vuoden olemassaolonsa aikana Microsoftin Bot Framework on ehtinyt saavuttaa jo neljännen täyden versionsa. Buildissa bottien maailma täydentyi kahdella tavalla. Microsoft julkaisi avoimen lähdekoodin Virtual assistant -ratkaisun, joka on tarkoitettu pohjaksi räätälöityjen avustajabottien toteuttamiselle. Tämän lisäksi julkaistiin Skills-toiminnot, jotka ovat uudelleenkäytettäviä toimintoja, joita botit voivat hyödyntää.
Skillsejä on mahdollista toteuttaa itse omia, mutta Buildin yhteydessä Microsoft julkaisi myös omat preview-versiot ensimmäisistä Skillseistä, joita bottitoteutuksissa voidaan hyödyntää. Tietotyön tekijöille oleellisimpia näistä on Outlookiin liittyvät sähköposteja, kalentereita ja tehtävälistoja käsittelevät Skillsit. Virtuaalisten avustajien ja uudelleenkäytettävien taitojen myötä kynnys erilaisten toiminnallisten bottien toteuttamiselle madaltuu entisestään.
PowerApps siellä, PowerApps täällä
Myöskin PowerApps jatkaa kehittymistään. Buildissa julkaistiin preview-versio PowerApps Embed -ominaisuudesta, joka mahdollistaa PowerApps-sovellusten upottamisen sisälle muita sovelluksia. Lisäksi PowerAppsiin on tulossa oma Component Framework -malli kokonaan uusien ja räätälöityjen komponenttien toteuttamiselle.
Näiden kahden uudistuksen avulla sovelluksia voidaan tuoda osaksi laajempia ratkaisuja, ja niitä voidaan laajentaa toiminnallisuuksilla, joita PowerApps itsessään ei entuudestaan tue. Nämä uudistukset tuskin muuttavat PowerAppsin painopistettä nykyisestä, ensisijaisesti kevyiden sovellusten toteutusratkaisusta mihinkään, mutta ne mahdollistavat PowerAppsin käytön laajemmassakin mittakaavassa.
Edellä mainittujen lisäksi Build tarjosi ison kasan tuoteuudistuksia ja -päivityksiä sekä julkistuksia kautta Microsoftin koko pilvitarjoaman. Kaikki ne eivät yhteen artikkeliin mahdu, mutta jos esimerkiksi Outlook Mobilen Actionable Messaget, Ideas in Word tai Azure Blockchain Service kiinnostavat, tai jokin edellä mainituista jäi askarruttamaan, niin ota yhteyttä!