Mitä tasa-arvo tarkoittaa meille sulavalaisille? Asia nousi eteen viime kesänä 2022, kun yksi työntekijöistämme totesi hieman huolestuneesti, että miksi me Sulavalla emme puhu tasa-arvostamme kovaan ääneen muille. Totesimme yhdessä, että tähän on tehtävä muutos, sillä tasa-arvo toteutuu meillä työntekijöidemme mukaan hyvin, ja monin eri tavoin. Miksi siis olla hiljaa siitä?
Kysyimme neljältä työntekijältämme, miten he kokevat tasa-arvon toteutuvan Sulavalla omassa arjessaan. Ensimmäisenä ääneen pääsi Kokkarisen Laura, joka avasi ajatuksiaan palkka-avoimuudesta blogisarjan ensimmäisessä osassa. Toisena nostimme esiin Miska Kytön, joka on yksi Sulavan uusimmista tulokkaista ja samalla myös Sulavan historian nuorin työntekijä. Kolmantena vuorossa oli Karoliina Partanen, jonka Sulava-uraan on mahtunut monenlaista käännekohtaa. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, nostamme esiin Mikko Bergin, jolle avoin työkulttuuri tuli jopa hieman yllätyksenä Sulavalla aloittaessaan.
Avoin työkulttuuri yllätti positiivisesti
Mikko Berg on kulkenut Sulavan matkassa noin puolitoista vuotta eli kuuluu uusimpien Sulavien joukkoon. Mikko haki Sulavalle Power Platform-konsultiksi ja jo hakuprosessin aikana Mikolle avautui kirkkaasti Sulavan avoin ja tasa-arvoinen työkulttuuri.
”Olin aivan puulla päähän lyöty, kun johtajat osallistuivat haastatteluprosessiini ja haastattelivat minua hakemaani työtehtävään.”, Mikko sanoo. Hän oli aiemmin tottunut siihen, että johtajilla ei ole aikaa rivityöntekijöille ja koki heidät utopistisina henkilöinä pääkonttorin ylimmässä kerroksessa. Mikon mukaan heitä oli totuttu näkemään aiemmin vain kerran vuodessa firman pikkujouluissa, mutta Sulavalla asia oli ja on toisin. Sulavalla johtajat ovat samalla tasolla kaikkien muiden työntekijöiden kanssa. He ovat kiinnostuneita jokaisesta sulavasta yksilötasolla ja viettävät aikaa kollegoidensa kanssa arjessa. Sulavalla luotetaan työntekijöihin eikä mikromanageerata. ”Lienee sanomattakin selvää, että yrityksen johto mahdollistaa Sulavan upean työkulttuurin, jossa jokainen saa olla oma itsensä.”, Mikko toteaa.
”Avoimuus yllätti alussa kerta toisensa jälkeen positiivisesti – ja yllättää edelleenkin. Tasa-arvo ja avoin työskentelykulttuuri on leivottu Sulavan DNA:han syvälle. Kaikki kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja arvostaen. Sulavalla ei ole syrjintää liittyen sukupuoleen, ikään, ihonväriin tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Olemme kaikki ylpeästi Sulavia juuri tällaisina kuin olemme.”, Mikko sanoo lopuksi.
”Ei tarvitse esittää mitään roolia”
Se, että työpaikalla saa olla oma itsensä eikä tarvitse esittää mitään roolia, vapauttaa paljon energiaa ja aikaa itse työntekoon. Yksi arvoistammekin on Pidä huolta ja se tarkoittaa meille sitä, että pidämme huolta koko Sulava-yhteisöstämme, kaikista työkavereista. Jokainen on saman arvoinen ja meillä avointa työskentelykulttuuria vaalitaan.
Tämä näkyy myös meidän vuosittaisen henkilöstökyselyn vastauksissa, sillä vastauksien perusteella työpaikan vahva yhteishenki ja työympäristö, jossa voi olla oma itsensä, toteutuu meillä hyvin. Meillä muistetaan kysyä yksi tärkeimmistä kysymyksistä – mitä kuuluu?
Lue blogisarjan muut osat:
Laura Kokkarinen – palkka-avoimuuden puolesta
Miska Kytö – Sulavan nuorin konsultti
Karoliina Partanen – työ, joka mukautuu eri elämänvaiheisiin