Mikä ihmeen Power Platform?

Miltä kuulostaisi omien liiketoimintasovelluksien luominen nopeasti ja kustannustehokkaasti? Tai toistuvien prosessien automatisointi työnkuluilla ja keskusteluboteilla? Power Platform mahdollistaa kaiken tämän ja paljon muuta – eikä sinun välttämättä tarvitse kirjoittaa riviäkään koodia.

Mutta mikä ihme on Power Platform?

Power Platform on Microsoftin low-code-alusta. Low-code tarkoittaa, että kehittäminen ei vaadi perinteisiä ohjelmointitaitoja, vaan jo vähäisemmälläkin osaamisella pääsee pitkälle. Jos osaat esimerkiksi tehdä Powerpoint-esityksiä ja käyttää yksinkertaisia kaavoja Excelissä, pääset todennäköisesti helposti alkuun myös omien liiketoimintasovellusten kehittämisen kanssa.

Power Platform koostuu viidestä eri työkalusta: Power BI, Power Apps, Power Automate, Power Virtual Agents ja Power Pages.

Power Apps

Power Apps mahdollistaa nopean ja kevyen tavan luoda räätälöityjä liiketoimintasovelluksia ilman syvällistä ohjelmointiosaamista. Power Apps -sovelluksilla voi kerätä, esittää ja jakaa tietoa eri laitteilla, kuten esimerkiksi älypuhelimilla. Se hyödyntää visuaalista käyttöliittymää ja valmiita komponentteja, joten sovellusten luominen ja muokkaaminen on helppoa.

Yhdistimien avulla Power Appsilla voi kytkeytyä eri tietolähteisiin kuten esimerkiksi Dataverseen, SharePointiin tai SQL-palvelimeen.

Power Automate

Power Automate mahdollistaa liiketoimintaprosessien virtaviivaistamisen ja tehostamisen ilman syvällistä ohjelmointiosaamista ja helpottaa manuaalisten tehtävien automatisointia sekä tietojen siirtämistä eri järjestelmien välillä. Power Automatella voi myös integroida rajapintojen kautta kolmannen osapuolen palveluita.

Erilaiset hyväksyntämenettelyt, eräajot, integraatiot ja samoina toistuvat työvaiheet kannattaakin jättää Power Automaten huolehdittaviksi.

Power BI

Power BI:n avulla tietovarastoissa olevaa liiketoimintatietoa voidaan analysoida ja visualisoida loppukäyttäjille paremmin soveltuvaan muotoon. Valmiit raportit voi julkaista suoraan Power BI -portaaliin tai upottaa katseltavaksi muihin järjestelmiin.

Power BI:n avulla kaikki organisaatiossa voivat tehdä päätöksiä ajantasaisen analytiikan ja tiedon perusteella.

Power Virtual Agents

Vastaa nopeasti asiakkaiden tai työntekijöiden tarpeisiin tekoälychatboteilla; graafisen suunnittelutyökalun avulla asiakaspalvelu- tai QA-bottien rakentaminen ilman ylimääräistä koodia on kaikkien ulottuvilla.

Power Platformin osana Power Virtual Agents integroituu saumattomasti muihin alustan tuotteisiin, ja yhdistimien avulla taustajärjestelmät ovat kytkettävissä mukaan osaksi prosessia.

Power Pages

Power Pages -työkalulla voit suunnitella, luoda ja julkaista yritysverkkosivustoja, jotka toimivat kaikilla internet-selaimilla ja päätelaitteilla. Se tarjoaa visuaalisen suunnittelutyökalun ja monipuoliset muokattavat sivustomallit. Voit käyttää sivustoilla samaa Dataverseen tallennettua liiketoimintadataa, jota käytät muiden Power Platform -työkalujen kanssa.

Kuinka hyödyntäisin Power Platformia omassa organisaatiossa?

Power Platformista löytyy työkaluja useaan käyttötarkoitukseen, mutta se on alusta, ei valmis tuote. Usein onkin vaikea keksiä kohteita, joihin Power Platform -työkalut voisivat tuoda apua. Helpompaa on kuunnella liiketoiminnan kipukohtia ja lähteä sitä kautta hahmottamaan ongelmiin ratkaisua.

Ideoinnin apuna voi käyttää esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Mikä prosessi turhauttaa tai kuormittaa loppukäyttäjiä eniten?
  • Mikä prosessi on kohtuuttoman monimutkainen?
  • Minkä prosessin läpivieminen vie huomattavan paljon aikaa?
  • Mikä prosessi nojaa edelleen Excel-tiedostoon (tai jopa paperisiin lomakkeisiin)?
  • Missä prosessissa tieto ei kulje kaikille sen osapuolille?
  • Missä prosessissa tapahtuu eniten virheitä?

Yksi esimerkki tällaisesta liiketoiminnan kipukohdasta voisi olla esimerkiksi uuden työntekijän aloittaminen yrityksessä. Ongelmana voi olla esimerkiksi, ettei uudelle työntekijälle ole ylipäätään selkeää prosessia, prosessin vaiheet jäävät jumittamaan tai unohtuvat kokonaan tai ei ole kokonaiskuvaa prosessin tilanteesta. Ongelma voi olla myös, ettei uuden työntekijän sisääntulosta saa mitattavaa dataa raportointia varten.

Tähän haasteeseen voisi tarjota esimerkiksi seuraavaa ratkaisua:

  • Luo Power Apps -sovellus, jonka kautta esimies syöttää uuden työntekijän tiedot ja jonka kautta hän pystyy myös seuraamaan prosessin etenemistä.
  • Power Automate -työnkululla käynnistetään sisääntuloprosessin vaiheet, esimerkiksi tunnusten tilaaminen, tarvittavien laitteiden hankinta, perehdytysten aikataulutus, kulkulupien järjestäminen ja muut vastaavat vaiheet.
  • Ilmoitetaan työnkulkujen yhteydessä automaattisesti esimiehelle (tai esimerkiksi HR-tiimille) prosessin etenemisestä ja tarvittaessa lähetetään myös muistutuksia, jos prosessi ei ole edennyt sovitussa ajassa.
  • Power BI -raportin avulla voi seurata prosessin edistymistä sekä myös vertailla prosesseja keskenään. Raportoinnin kautta voi esimerkiksi huomata, jos jokin tietty osa prosessissa ei toimi sovitulla tavalla ja muuttaa toimintatapoja.
  • Automaattinen palautekysely sisääntulon lopuksi, jotta prosessin sujuvuutta ja laatua voi mitata numeerisesti.

Kun työntekijä on otettu sisään ja perehdytetty yrityksen prosesseihin ja toimintatapoihin, on aika keskittyä kehityskeskusteluihin, urapolun suunnitteluun, osaamisen tunnistamiseen, koulutussuunnitelman laatimiseen… Kaikissa näissä vaiheissa voi hyödyntää Power Platform -työkaluja!

Miten pääsen alkuun?

Yläpuolella oli yksi esimerkki tyypillisestä Power Platform -ratkaisusta. Usein ajatukset karkaavat helposti ajattelemaan pelkästään erilaisten lomakkeiden digitalisointia, mutta Power Platform -työkaluilla monet muunkinlaiset toteutukset ovat mahdollisia.

Sulava auttaa organisaatiotasi Power Platformin hyödyntämisessä aina ideoinnista ja konseptoinnista tuotantoon asti, unohtamatta Power Platform -ympäristöjen hallintaa ja ylläpitoa.


Lataa Sulavan Power Platform-opas


HPR-seminaariin mukaan inspiroitumaan muiden PP case-tarinoista?

Tutustu Power Platform HPR -tapahtumaan! Syksyn HPR-seminaari järjestetään 22.11.2023 Hotelli Hilton Strandissa, Helsingissä. Tapahtuman ohjelma rakentuu Power Platformin ratkaisuiden, työelämän automatisoinnin sekä -kehittämiseen keskittyviin aiheisiin, AI:ta unohtamatta! Tapahtuman yhteydessä käydään myös Suomen paras Power Platform -ratkaisu SM-kisa. Lue lisää edullisista etuhinnoista ja ilmoittaudu mukaan täältä!

Haluatko voittaa Suomen paras Power Platform-ratkaisu-kilpailun? Järjestämme Microsoftin kanssa vuosittain Power Platform SM-kilpailun, jonka tavoitteena on löytää innovatiivisia ns. kansalaiskehittäjäratkaisuja ja innostaa suomalaisia organisaatioita niiden toteuttamiseen ideoita ja kokemuksia jakamalla. Kilpailun finaali käydään 22.11.2023 HPR-tapahtumassa. Lue lisää!


Varaa maksuton Power Platform -työpaja

IT- ja yrityspäättäjille suunnatussa työpajassa laajennat ymmärrystäsi siitä, miten Power Platformin avulla voit tehostaa, automatisoida tai modernisoida liiketoimintaanne. Työpajassa käydään läpi seuraavat vaiheet:

  • Lähtötilanne
  • Tyypilliset ratkaisut
  • Suosituksemme
Tutustu, ja ilmoittaudu työpajaan

Tutustu kursseihin: